Banken kijken naar je registratie bij het BKR in Tiel, je loonstrook en je arbeidsovereenkomst. Dat zijn de gegevens waarvan afhangt of je die hypotheek krijgt of niet. Maar volgens een Brits bedrijf zou de bank ook naar iemands karakter moeten kijken.
De hypotheekfinancier wil vooral weten of je de komende jaren altijd netjes je rente en aflossing gaat betalen. Een beroerd trackrecord, opgeslagen bij het Bureau Kredietregistratie in Tiel, is wat dat betreft een duidelijk rood sein.
Maar wat als je een keer hebt verzuimd om de rente op een lening op tijd te betalen? Misschien had je daar wel een goede reden voor en ben je over het algemeen een spaarzaam persoon. En het feit dat iemand geen registratie in Tiel heeft, is geen garantie dat hij goed met geld kan omgaan.
Psychologische test
In landen waar mensen tot voor kort vrijwel geen mogelijkheid hadden om leningen af te sluiten, denk aan Rusland of andere landen waar het fenomeen persoonlijk krediet tot voor kort relatief onbekend was, gebruiken ze al langer psychologische tests. Er zijn immers van de meeste mensen geen kredietgegevens uit het verleden beschikbaar.
Volgens de Britse firma Visual DNA zou het ook voor banken in het westen heel nuttig kunnen zijn om naast de andere informatie ook jouw persoonlijkheid mee te nemen in de kredietbeoordeling. Het bedrijf ontwikkelde er een test voor, zo schrijft Daily Mail.
Passende foto selecteren
De test bestaat uit een situatiebeschrijving waarbij je uit een aantal foto's de voor jou meest passende moet selecteren (hier kun je de test doen). De vragen waarbij je plaatjes moet zoeken gaan bijvoorbeeld over je reactie in een conflictsituatie, of waaraan je je het meest ergert. Bijvoorbeeld aan de tube tandpasta zonder dopje, of juist aan overdreven netheid.
De test beïnvloeden heeft geen zin, zo beweert Visual DNA. Net als bij de dienstkeuring in vroeger tijden is deze test zo ontworpen, dat het moeilijk is om de resultaten te manipuleren. De bank kan straks dus met zekerheid zeggen of je een consciëntieus type bent, of, zoals de auteur van dit stukje, bij tijd en wijle iets te frivool.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl